Slovenský kras 2020

V prvním srpnovém týdnu se zástupci tetínských jeskyňářů ve složení Cimbál, Markéta a její syn Kryštof připojili k expedici na Silickou planinu ve Slovenském krasu. Expedice to byla pracovně exkurzní, což byla pro jednou příjemná změna.

V rámci pracovní části expedice došlo k úklidu Silické ladnice, ponoru v Krásnohorské jeskyni (obr.1) a zmapování jeskyně Farbený ponor.

Cestou domů jsme si udělali krátkou zastávku na Putikovom vršku poblíž Nové Baně. Jedná se o nejmladší sopku v Karpatském oblouku (teda ještě s nějakými sopkami v Rumunsku, ale koho ty zajímají) a soptila ještě před 100 – 150 tis. lety. Na vršku se zachovaly i dvě lávové jeskyně a jsou to pro české jeskyňáře nejbližší dosažitelné lávové jeskyně. Delší z nich, jeskyně Sezam, je hluboká 12 m a dlouhá 26 m. Kratší Malá bazanitová má 11 m. K jeskyním bohužel nevede značená cesta a nebyl čas je hledat. Ale i nalezené ukázky polštářové lávy (obr.2) dokázaly potěšit srdce geologa.

Fota: Markéta, Cimbál

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahraniční aktivity a jeho autorem je Cimbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.