Podzimní Slovinsko 2019

Podzimní expedice do Krasu se uskutečnila ve dnech 19. – 28. října. Expedice s věkovým průměrem lehce pod šedesát let a meridiánem rovných šedesát let se zúčastnili Cimbál, Roman a Smrťák z Tetína, Tonda Chaloupka z Rudic a Martin a Nela Vítkovi a Robert Šamonil z Vratíkova.

Několik předešlých podzimních expedic proběhlo počátkem listopadu. Většinu týdne propršelo a místní nám říkali, že kdybychom přijeli o týden dříve, měli bychom nádherné počasí. Letos jsme tedy přijeli o týden dříve a měli opravdu krásné počasí. Popravdě až moc krásné, takže na celodenní prodírání křovím v overalu či dlouhém pevném oblečení to moc nebylo.

V rámci povrchového průzkumu jsme našli a zdokumentovali 21 podzemních objektů, většinou krátkých kaveren. Za zmínku tak stojí pouze 25 m hluboká propast objevená tetínskou sekcí a pojmenovaná na počest Robertovi manželky Evino brezno.

Kromě povrchového průzkumu proběhlo pět prolongačních akcí v jeskyni Goli Duh. Jedná se o šikmo ukloněnou až vertikální puklinu, která v letních měsících nasává vzduch. Vzhledem k tomu, že jsme disponovali větší pracovní silou, než jsou schopni dát dohromady Slovinci, vyčistili jsme vnitřní deponie a pokračovali v rozšiřování pukliny. Během pěti akcí jsme prohloubili jeskyni o 2 m na současnou délku 11 m a hloubku 8 m.

V rámci kulturní vložky jsme se zúčastnili otevření muzea 1. sv. války v Opatje Selu, kde nás současný župan přivítal jako čestné hosty a předchozí župan pozval na pivo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahraniční aktivity a jeho autorem je Cimbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.