Křest knihy Podzemí Berounska a Hořovicka

Ve čtvrtek 7. listopadu 2019 pokřtili v Muzeu Českého krasu zasloužilý jeskyňář Jaroslav Hromas, dobrá duše Chrustenické šachty Miki Dobrý a král montanistů rytíř Surikata knihu tetínských jeskyňářů Michala Hejny a Martina Majera Podzemí Berounska a Hořovicka.

 

Kniha se ve dvou nosných kapitolách věnuje jeskyním a důlnímu podzemí a ve dvou vedlejších kapitolách nacistickým továrnám a existujícímu i neexistujícímu hradnímu a zámeckému podzemí.

Anotace knihy říká: Těžko bychom hledali v České republice další takový region, kde by se na jednom místě nacházely krasové i pseudokrasové jeskyně, podzemní svatyně a obětiště, doly na železo, uhlí, drahé kovy, stavební suroviny, rozsáhlé vápencové lomy, nebo systémy dopravních štol a pozůstatky po budování podzemních továren německé Třetí říše. Takovou koncentraci odlišných typů podzemních prostor naleznete opravdu jen zde.

O všech zmíněných podzemních objektech se dozvíte podstatně více od renomovaných autorů a jeskyňářů Michala Hejny a Martin Majera. Jejich kniha přináší přehledně zpracovanou ochutnávku bohatého podzemního dědictví tohoto kraje s mnoha barevnými fotografiemi, které ilustrují pestrost a krásu jinak tmou zahalené podzemní říše. Vydejte se tedy spolu s autory prostřednictvím knihy na průzkum podzemí berounského a hořovického regionu, které zasluhuje nejen naši pozornost, ale hlavně ochranu a úctu, stejně tak, jako historické památky na povrchu.

(foto: Daniel Kreissl)

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Zprávy z akcí a jeho autorem je Cimbal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Komentáře nejsou povoleny.